توسعه سرمایه گذاری بین المللی سی بن
( سهامی خاص )
بیشترین مصرف آرماتور های حرارتی در سقف ساختمان میباشد، زیرا بیشترین افت دما و حرارت در سقف ساختمان اتفاق میافتد. طریقه چیدمان این آرماتورها به صورت چپ و راست بر روی یکدیگر بوده و باید از سایز ۶ تا ۸ میلیمتر این مقاطع مورد استفاده قرار بگیرد. بهترین حالت ممکن برای قرار گرفتن این مقاطع یک سوم بالاتر از ضخامت دال بتنی میباشد. آرماتورهای حرارتی علاوه بر جلوگیری از ترک خوردن سقف از تخریب بتن در هنگام آتش سوزی جلوگیری کرده و نقش باربری در سازه را ایفا میکند.
علت استفاده از میلگرد آجدار حرارتی
سوالی که همیشه پیش می آید این است که در سقف ساختمان عملکرد میلگردهای آجدار حرارتی بهتر است یا آرماتورهای ساده؟
عده ای معتقدند که میلگرد آجدار به دلیل دارا بودن آج از انقباض و انبساط بتن جلوگیری میکند اما مسالهی لزوم جاری بودن آرماتورها بحث مهمی بود که بعدها مطرح شد، که در صورت آجدار بودن آرماتور، این مقطع جاری نمیشود.
اما دلیل استفاده از آرماتور ساده در سقف تنها در صورتی می باشد که طول مهاری آرماتور حرارت به اندازه کل سقف باشد، در سقف ساختمان نیروهای وارده به قدری زیاد نیست که باعث حرکت و جابجایی آرماتور شود. بعلاوه نیرویی که باعث سر خوردن آرماتورها میشود طول مهاری آرماتورهای داخل بتن است. بنابراین آرماتور باید آجدار باشد تا طول مهاری را کم کند.
میلگردهای حرارتی هم مانند بسیاری از مقاطع دیگر دارای مزایا و معایبی هستند که به بررسی آنها میپردازیم :
برخی استفاده از آرماتورهای حرارتی در سازه را برای جلوگیری از خوردگی و ترک برداشتن بتن مطابق با آیین نامه ملی ایران ۳۱۳۲ الزامی میدانند. دلیل الزام آن است که بتن در ابتدای کار بتن ریزی خیس بوده و بعد از گذشت چند روز کم کم خشک میشود.
نقش اصلی آرماتورهای حرارتی در ساعات ابتدایی خشک شدن بتن بسیار مهم است زیرا باعث ایجاد مقاومت در برابر انبساط و انقباض بتن می شود. با توجه به اینکه ماهیت بتن اینگونه است که در زمان خشک شدن تمایل به انبساط و انقباض دارد در صورتی که آرماتور حرارتی استفاده نشود در سطح بتن ترک هایی بوجود خواهد آمد.
آرماتورهای حرارتی باعث یکپارچه عمل نمودن سقف ساختمان در برابر نیروهای وارده و جلوگیری از تمرکز نیروها بر یک نقطه از سقف می شوند. عدم وجود آرماتورهای حرارتی در سقف ساختمان باعث ایجاد ترکهای عرضی می شود که موجب نفوذ آب و مواد آلی به داخل بتن و در نتیجه زنگ زدگی و خوردگی آرماتورهای اصلی میشود. در سقفها زمانی که از مقاطع حرارتی استفاده شود کارگران موظف به رعایت فاصله قانونی مقاطع بر روی یونولیت ها هستند، ولی در صورت عدم استفاده از آن این فاصله قانونی که باید ۷۰ سانتی متر باشد فاصله ای که اجرا می شود برابر با یک لایه ۵ سانتیمتری میباشد.
یکی دیگر مزایای استفاده از این میلگردهای حرارتی نقش باربری است که در سازه ایفا میکنند.
مهم ترین اثر وجود آرماتورهای حرارتی در سازه که می توان به آن اشاره کرد جلوگیری از ایجاد ترک در سقف ساختمان است که در هنگام وقوع زلزله دیافراگم سقف را محکم و یکپارچه نگه میدارد و از تخریب سقف جلوگیری میکند. به همین دلیل اجرای آرماتورهای حرارتی در سازه بسیار ضروری می باشد.
معایب استفاده از میلگرد حرارتی
با وجود اهمیت استفاده از آرماتورهای حرارتی و استفاده از مزایای آن برخی مهندسان معتقدند که استفاده از این مقاطع در ساختمان صرفا اتلاف وقت وهزینه میباشد. زیرا مواردی هم بوده که سقف با وجود دارا بودن این مقاطع دچار شکستگی و ترک شده است. مهندسان در این شرایط راه های دیگری را جایگزین این مقاطع کردهاند.
روش های جایگزین استفاده از آرماتورهای حرارتی
یکی از راهکارهایی که مهندسان برای استفاده نکردن از آرماتورهای حرارتی پیشنهاد داده اند کم کردن نسبت آب در هنگام مخلوط کردن با سیمان میباشد. در این صورت ملات سفت تر بوده و کمتر دچار ترک میشود. همچنین روش جایگزین دیگر یعنی استفاده از ترکیب الیافهای فلزی با بتن را پیشنهاد داده اند، این کار در رفتار نهایی بتن مانند مقاطع حرارتی عمل کرده و مقاومت بتن را بالا میبرد. روش سوم فوق روان کننده هاست که باعث افزایش روانی بتن میشود و از ترک برداشتن بتن جلوگیری میکند.
نتیجه گیری
و در نهایت درست است که استفاده از آرماتورهای حرارتی ضروری میباشد اما گاهی با عبور کارگران از روی سقف های تازه بتن ریزی شده باعث فرو رفتن مقاطع در سقف میشود. این کار موجب از بین رفتن زحمات و هزینههای شما می شود. لذ